Kyselyyn vastanneiden taustatiedot
Valkeakosken kaupunginkirjaston asiakaskyselyyn vastasi kaikkiaan 74 asiakasta, joista valtaosa eli 81 % oli naisia ja miehiä 15 %. Ikäryhmistä suurin olivat 40-49 vuotiaat (n. 22 %), ja vähiten vastaajia oli nuorten ryhmistä: alle 20 vuotiaita vastaajia oli alle 4 %.
Arvio kirjaston toiminnasta vuonna 2020
Vastaajista yli puolet (noin 54 %) arvioi, että kirjaston sulkemisesta keväällä 2020 aiheutui heille paljon tai erittäin paljon haittaa. 31 % vastaajista vastasi, että kirjaston sulkeminen haittasi paljon tai erittäin paljon harrastamista, opintoja sulku haittasi noin 25 % vastaajista ja työntekoa noin 10 % vastaajista. Ongelmia olivat avoimien kommenttien perusteella aiheuttaneet seuraavat asiat: gradun tekeminen oli vaikeutunut, lehtisali oli suljettuna, lukupiiri ei kokoontunut. Osa asiakkaista oli siirtynyt e-palvelujen käyttäjiksi: ”piti kuunnella kevään uutuuskirjoja äänikirjoina” tai ”Joutui lukemaan omasta hyllystä vanhoja kirjoja”. Kirjastotilan sulkemisella oli muitakin vaikutuksia: ”Kirjasto on ollut minulle ja lapsille “olohuone”, eli yksi mahdollinen perheen yhteinen vierailukohde siis puuttui sulun myötä.
Arvio kirjaston toiminnasta keväällä 2021 (kirjasto avoinna vain rajoitetuin palveluin)
Kevään 2021 aikana rajoitetut palvelut olivat rajoittaneet paljon tai erittäin paljon toimintaa 27,4 % vastaajien mielestä. Harrastuksia ne rajoittavat 16 %, opintoja 18 % ja työntekoa noin 16 % mielestä. Kuluvan vuoden rajoitukset haittasivat vähemmän sekä opintoja että työntekoa kuin edellisen vuoden sulku, mikä viitannee siihen, että kuluvan vuoden rajoitukset tarjoavat nyt vastaushetkellä paremmin palveluita kuin aiempi täyssulku. Vastaajien avoimista kommenteista käy ilmi, että työskentelymahdollisuutta kirjastossa kuitenkin toivotaan: ”ettei pysty lukemaan ylioppilaskokeisiin kirjastossa”, ”toivoisin ja ehdottaisin tuolien palauttamista esim. niin että kirjastossa täytyisi käyttää maskia/pitää turvavälejä jolloin tuolitkin voisivat olla rajoitetusti käytössä turvavälit huomioiden”. Kirjaston kysely järjestettiin helmikuun 2021 aikana, ja pian sen jälkeen ilmoitettiin edelleen tiukentuvista kirjaston palvelurajoituksista, siten että vain varattuja aineistoja saattoi noutaa 8.3 2021 alkaen. Tämä tilanne ei siis vielä heijastu tämän kyselyn vastauksissa.
VIP-kirjat
Kirjasto lisäsi koronatilanteen vuoksi ns. VIP-kirjojen tarjontaa (VIP-kirjojen laina-aika 2 viikkoa, ei voi varata eikä uusia), jotta mahdollisimman moni saisi uutuudet ja halutut kirjat lainaan. Kyselyn perusteella 60 % vastaajista tiesi jo entuudestaan VIP-kirjojen idean. Kyselyyn vastanneista 77 % oli lainannut erityisesti VIP-kirjoja koronatilanteen aikana ja 85 % toivoi kirjaston tarjoavan VIP-kirjoja myös jatkossa. Vastaajien kommenteissa ehdotettiin myös vielä nopeampaa lainakirjojen kiertoaikataulua.
E-kirjapalvelut (Ellibs & OverDrive/Libby)
Kyselyssä haluttiin selvittää asiakkaiden e-aineistojen tuntemusta. Kirjastojen e-kirjapalvelut olivat tuttuja vain alle puolelle vastaajista (43 %) ja e-palveluita oli käyttänyt 26 % vastaajista ja n. 10 % totesi että e-aineistojen käyttö olisi lisääntynyt vuosien 2020-2021 aikana. Vastaajista n. 40 % haluaa käyttää e-kirjapalveluita jatkossa.
E-musiikkipalvelut (Naxos)
Kirjaston hankkima musiikin e-palvelu (Naxos) oli tuttu entuudestaan vain 11 % vastaajista ja 14 % heistä halusi käyttää palveluita jatkossa.
PressReader-lehtipalvelu (myös etäkäyttö)
PressReader-lehtipalvelu oli uusi, ennestään tuntematon palvelu (84 % vastaajista) Palvelua oli käyttänyt vastanneista vain 8 %. Kuitenkin 19 % haluaisi käyttää sitä jatkossa. Avoimet kommentit kertovat kuitenkin siitä, että palvelun löytäneet ja e-lehtiä käyttävät ovat palveluun tyytyväisiä: ”Nämä ovat huippujuttu ja näiden käyttö tulee itsellä lisääntymään jatkossakin, niiden helppouden ja vaivattomuuden vuoksi.”
Kirjaston järjestämät tai kirjastossa järjestetyt tapahtumat
Kirjasto järjestää asiakkaille erilaisia tapahtumia ja 57 % vastaajista oli osallistunut ja 81 % vastaajista toivoo, että kirjasto järjestää niitä myös jatkossa. Avoimissa kommenteissa niitä pidettiin ”tärkeänä yhteisöllisyyden muotona” ja erityisesti kirjailijavierailuita toivottiin. Mutta vastaajilla oli myös erilaisia näkemyksiä: ” En koe tarvitsevani kirjastolta tällaista, ainakaan kirjaston tiloissa. Toivoisin yhä kirjaston olevan hiljainen paikka”.
Kirjastoauto
Kirjastoauton palveluita oli käyttänyt noin neljäsosa kyselyyn vastanneista (26 %). Avoimissa kommenteissa palvelun käyttäjät olivat siihen tyytyväisiä: ”Kirjastoauto on ehdoton ykkönen! Siellä homma toimii ja saa loistavaa asiakaspalvelua!”
Virtuaaliset kirjailijavierailut ja digitaaliset palvelut
Kirjastossa on epidemiatilanteen vuoksi järjestetty myös virtuaalisia kirjailijavierailuita, mutta kyselyyn vastanneista vain 8 % oli niihin osallistunut, kuitenkin 44 % toivoi, että niitä pidetään myös jatkossa. Muita etäpalveluita, kuten musiikkiesityksiä etänä odotti 31 % vastaajista. Avoimissa vastauksissa tuli esiin myös selvä lisäviestinnän tarve: ”En ole saanut tarpeeksi tietoa virtuaalisista palveluista, kirjastovierailusta”.
Pelitila
Kirjaston muutto uusiin tiloihin syksyllä 2019 merkitsi myös uudenlaisten tilojen tarjontaa, kuten kirjaston uusi pelitila, joka on tarkoitettu kaikenikäisille kirjaston käyttäjille. Vastausten perusteella vain 24 % vastaajista se oli tuttu ja 12 % vastaajista oli käynyt pelaamassa tai tutustumassa siihen.
Hublet-tabletit
Kirjastossa on jo muutaman vuoden ollut käytössä kirjaston tiloissa asiakastabletteja. Hublet-tabletteja, joita asiakkaat voivat lainata ja käyttää kirjaston tiloissa. Tableteilla voi selata nettiä tai lukea e-lehtiä. Kyselyn perusteella tabletit olivat tuttuja vain 23 % vastaajista ja vain 7 % oli niitä käyttänyt.
Kirjaston digituki
Asiakaskyselyssä otettiin esiin myös kysymys digituesta, ja kyselyyn vastanneista 68 % mukaan kirjaston tulee tarjota tukea kirjaston omiin aineistoihin tai palveluihin. Vain 27 % vastaajista ajattelee, että kirjaston tulisi tarjota digitukea muiden toimijoiden kuten pankkien tai Kelan palveluihin. Kyselyn perusteella tällä hetkellä vain 4 % asiakkaista kokee tarvitsevansa digitukea.
Tulevaisuuden palvelutarpeet
Asiakaskyselyssä haluttiin kartoittaa asiakkaiden tulevaisuuden palvelutarpeita ja kiinnostusta niihin. Kyselyn perusteella asiakkaita kiinnostaisivat eniten suosittelupalvelut, sillä noin 59 % vastaajista totesi sen olevan kiinnostava palvelu. Toiseksi listalla nousi Kirjat kotiin -palvelu (tarkoitettu niille valkeakoskelaisille, jotka eivät sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi voi itse asioida kirjastossa), kyselyn perusteella se kiinnostaisi 39 % vastaajista. Kolmantena oli hyvinvointiteknologia (itsehoito, mittarit), joista oli 37 % vastaajista kiinnostunut.
Miten asiakkaat toivovat saavansa tietoa kirjaston palveluista?
Kirjaston asiakasviestintää kartoitettiin kysymyksessä, miten asiakkaat toivovat saavansa tietoa kirjaston palveluista. Vastaajista suurin osa eli 64 % halusi tietoa kirjaston nettisivujen kautta ja 56 % Facebookin kautta.
Kirjaston kokonaisarvio
Asiakaskyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan kouluarvosanalla (4-10) kirjastoin toimintaa kevään 2020 ja kevään 2021 aikana. Vastaajat antoivat kirjaston toiminnan keskiarvoksi 8,5. Kyselyn kouluarvosana mediaani oli 9.