Kirjastokäynnillä kirjaston työntekijä kertoo, kuinka etsit tietoa kirjailijasta ja hänen teoksistaan. Tämän jälkeen pääset etsimään tietoa käytännössä. Opettaja kertoo tarkemmin, mitä sinun pitää kirjastokäynnin aikana tehdä.
9. luokan kirjailijakansio
Teet 9. luokan aikana kirjailijaesittelyn, johon saat opettajaltasi tarkemmat ohjeet.
Haku
Hakuja voit tehdä kirjautumatta, mutta varausten tekoon ja lainojen uusimiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen tunnusluvun. Sama tunnusluku toimii myös lainausautomaateilla. Tunnusluvun saat kirjaston asiakaspalvelusta. Käytä Perushaku-lomaketta. Kun haet kirjailijan teoksia, kirjoita Tekijä-kohtaan kirjailijan nimi (esim. Tervo, Jari). Kun haet tietoa kirjailijasta, kirjoita kirjailijan nimi Asiasana-kohtaan. Valitse lopuksi kirjasto.
Hakutuloksissa klikkaamalla kirjan nimeä saat lisätietoja kirjasta ja saatavuustiedot kirjastoittain.
Mistä kirja löytyy?
Hyllypaikkana voi olla esim. 84.2 HÄR, jossa 84.2 on suomenkielisen kertomakirjallisuuden luokka ja HÄR kertoo, missä kohtaa teos on aakkosissa. Huomaa, että joillakin kirjallisuudenlajeilla on omat sijainnit, esim. Jännitys (dekkarit), Erä, Sota, Fantasia, Kauhu, Novellit. Sijainti näkyy saatavuustiedoissa.
Jos osastona on varasto, tai kirja on saatavilla vain kirjastoautossa, pyydä apua henkilökunnalta.
Kirjallisuuden hakuteokset ovat luokassa 86, kotimaisen kirjallisuuden hakuteokset, elämäkerrat yms. ovat luokassa 86.2.
Hyvä tietää varauksista
Varausmaksua ei peritä Valkeakosken kaupunginkirjaston omaan aineistoon tehdyistä varauksista, mutta noutamatta jätetyistä varauksista peritään 1 e/varaus. Muista PIKI-kirjastoista tulevasta aineistosta peritään 2 euron seutuvarausmaksu. Maksu peritään vasta, kun haet varaamasi aineiston kirjastosta, ja sen voi maksaa myös verkkokirjaston kautta. Jos sinulla on puhelinnumero asiakastiedoissamme, saat tekstiviestin varaamastasi, noudettavana olevasta aineistosta.
Finna.fi
Avaa Finnan tarkennetun haun lomake. Kirjoita hakukenttään kirjailijan nimi ja valitse alasvetovalikosta Aihe. Rajaa kieleksi suomi ja aineistotyypiksi lehti/artikkeli. Klikkaa Hae-painiketta.
Artikkelilomake
Etsi Finnasta viite aikakauslehtiartikkeliin, jossa kirjailija kertoo kirjailijantyöstään. Kun olet löytänyt sopivan viitteen, kopioi artikkelin tiedot ja liitä ne lomakkeelle. Täytä muut lomakkeen tiedot ja lähetä. Kirjastonhoitaja toimittaa artikkelit opettajallesi.
ePress- ja eMagz-lehtitietokantoja voit käyttää vain kirjaston koneilla tai kirjaston avoimessa verkossa.
ePress-sanomalehtitietokanta
Sanomalehtiartikkeleita voit käyttää vain, jos löydät artikkelin ePress-tietokannasta. ePressissä on sanomalehtiä viimeisen vuoden ajalta. Tulosta artikkeli kirjastossa. Täytä artikkelilomake ja merkitse huomautuskenttään, että olet jo saanut artikkelin.
eMagz-aikakauslehtitietokanta
Jos löytämäsi artikkeli on viimeisen vuoden ajalta, tarkista, onko lehti eMagzissa. Muussa tapauksessa tuoreempia artikkeleita voi toisinaan olla vaikea toimittaa. Aikakauslehtiä ei ole tietokannassa yhtä kattavasti kuin sanomalehtiä ePressissä, mutta esimerkiksi Apu, Eeva ja Me Naiset ovat eMagzissa. Tulosta artikkeli kirjastossa. Täytä artikkelilomake ja merkitse huomautuskenttään, että olet jo saanut artikkelin.
Hakukoneilla kannattaa laittaa kirjailijan koko nimi lainausmerkkeihin, esim. ”veikko huovinen”.
Kirjasampo on hyödyllinen kirjallisuuden verkkopalvelu, etsi sieltä oman kirjailijasi sivu. Siellä on tietoa kirjailijasta ja hänen kirjoittamistaan teoksista.
Myös kustantajan sivulla on tietoa kirjailijasta, esimerkkinä Otava.
Jos kyseessä on nuortenkirjailija, hänestä voi olla esittely myös Nuorisokirjailijat-sivustolla.
Opiskele tiedonhakua ja esityksen tekoa Veturi-sivuston avulla.
Jos et löydä, kysy! Voit kysyä myös sähköpostitse.