Tavoitteena on kirjaston palvelujen monipuolinen hyödyntäminen ja asiakasryhmän kuuleminen. Vuosisuunnitelma sovitaan varhaiskasvatuspalveluiden koollekutsumassa kulttuurityöryhmän palaverissa.
Kirjasto ja varhaiskasvatus
Kirjasto ja varhaiskasvatuspalvelut tekevät suunnitelmallista yhteistyötä.
Valkeakosken kaupunginkirjaston ja varhaiskasvatuspalveluiden yhteistyö
Kirjasto ja varhaiskasvatuspalvelut tekevät suunnitelmallista yhteistyötä. Tavoitteena on kirjaston palvelujen monipuolinen hyödyntäminen ja asiakasryhmän kuuleminen. Vuosisuunnitelma sovitaan varhaiskasvatuspalveluiden koollekutsumassa kulttuurityöryhmän palaverissa.
Yhteyshenkilöt
Varhaiskasvatuspalveluissa yhteyshenkilöinä toimivat yksiköiden johtajat.
Yhteyshenkilöt kirjastossa:
- Minna Edgren vastaa yleisistä yhteistyöasioista.
- Pääkirjaston kokoelmista koottavista teemapaketeista ja ryhmäkäynneistä vastaa pääasiassa Katja Kaarijärvi, mutta myös Kati Leppäkoski ja Kikka Hellsten.
- Kirjastoautoa koskevista asioista ja auton kokoelmista koottavista teemapaketeista vastaa Hanna Nerama.
Kirjastoauton pysäkkiajat päiväkodeilla
Osa pysäkeistä on yhteisiä koulujen kanssa. Päiväkoteja ja perhepäivähoitajia pyydetään esittämään pysäkkiaikoja koskevat toivomukset Hanna Neramalle. Uudet aikataulut suunnitellaan keväällä ja toteutetaan syksyllä koulujen alkaessa.
Yhteisökortit ja kirjaston kokoelmasta koottavat teemapaketit
Kirjasto myöntää päivähoitoryhmille ja perhepäivähoitajille yhteisökortteja, joilla voi lainata lasten aineistoa päivähoitolapsia varten. Yhteisökortilla lainatun aineiston laina-aika on kuukausi, ellei toisin sovita. Aineistoa voi uusia Piki-verkkokirjaston kautta. Päivähoitoryhmät voivat pyytää teema- ja kirjapaketteja kirjastoautosta ja pääkirjastosta. Kirjastoauto kuljettaa teemapaketit päiväkodeille.
Ryhmäkäynnit
Päiväkotiryhmät ovat tervetulleita omatoimikäynneille kirjastoon.
Esikoululaisten kirjastovierailut
Kaikki esiopetusryhmät kutsutaan vierailulle pääkirjastoon. Vierailuun kannattaa varata aikaa noin tunti.
Asiantuntijaluennot
Kirjasto voi järjestää yhteistyössä päivähoidon kanssa aikuisille suunnattuja lastenkirjallisuuteen tai muuhun lastenkulttuuriin liittyviä asiantuntijaluentoja.
Näyttelyt
Lastenosastolle voidaan rakentaa näyttelyitä päivähoitoryhmien tarjoamista kuvistöistä tai sadutusjutuista.
Lukeminen on loistava tapa viettää aikaa, yksin tai yhdessä. Lukeminen myös tutkitusti kasvattaa sanavarastoa, elävöittää mielikuvitusta, auttaa rauhoittumaan ja lisää oppimisvalmiuksia.
Esiopetuksessa lapsi oppii kirjaimia sekä tunnistamaan äänteitä. Lukemista opetellaan vasta koulussa – esikouluikäisen ei tarvitse osata lukea eikä häntä tarvitse siihen hoputtaa, mutta lukutaidon oivaltaminen on mahdollista jo esiopetuksen aikana. Vanhemman kannustava asenne ja positiivinen palaute tukevat lapsen oppimista ja tuottavat onnistumisen iloa.
Parasta harjoittelua lukutaidon kehittämiseen on lukea lapselle ääneen. Lapselle luetut tarinat monipuolistavat sanavarastoa ja antavat eväitä tekstin ymmärtämiseen. Ääneen lukemista kannattaa jatkaa lapsen kanssa pitkälle kouluikään asti, vaikka hän olisikin jo oppinut lukemaan.
Yhdessä lukeminen on myös sosiaalinen tapahtuma. Keskustelkaa yhdessä siitä, mitä olette lukeneet. Lukutaitoa ei kannata ajatella kapeasti vain mekaanisena taitona. Se on parhaimmillaan iloa, ihmetystä, vuorovaikutusta ja uusien asioiden oppimista.
Rohkaisemme kokemaan lukuiloa koko perheen voimin! Jos kaipaat lukuvinkkejä erityisesti lapsen lukemisen harjoittelemiseen tai perheen yhteisiin lukuhetkiin, ole rohkeasti yhteydessä suoraan lasten- ja nuortenosaston henkilökuntaan.
Lukuvinkkejä lapsen ja aikuisen yhteisiin lukuhetkiin
Kirjoja
- Appelgren, Tove: Vesta Linnea –kirjat
- Havukainen, Aino ja Toivonen, Samu: Tatu ja Patu –kirjat
- Kunnas, Mauri: Koiramäki- ja Herra Hakkarainen –kirjat
- Majaluoma, Markus: kaikki kirjat
- Napp, Daniel: Mikko Murina –kirjat
- Nopola, Tiina ja Sinikka: Heinähattu ja Vilttitossu –kirjat
- Nordqvist, Sven: Viiru ja Pesonen –kirjat
- Parvela, Timo: Maukka ja Väykkä , Taro- ja Hilma –kirjat
- Wieslander, Jujja: Mimmi Lehmä –kirjat
Verkkosivuja
- PIKI-verkkokirjaston lasten sivut
- Sivupiiri – Kirjasammon sivu lasten- ja nuortenkirjallisuuteen
- Lastenkirjahylly-blogi
- Lue lapselle – lukuvinkkejä ja tietoa lukemisen myönteisistä vaikutuksista
- Lukemo.fi – lasten- ja nuortenkirjauutuuksia
- Lukuviikon vinkit yhteisiin lukuhetkiin 0-6-vuotiaan kanssa
Valkeakosken kirjasto on väylä monien erikoiskirjastojen palveluihin
- Voit rekisteröityä Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi Valkeakosken kirjastossa. Tilaamasi kirjat voit noutaa joko kirjastosta tai postin noutopisteestä.
- Jos äidinkielesi on joku muu kuin suomi, voit lainata Valkeakosken kirjaston kautta aineistoa omalla kielelläsi Monikielisestä kirjastosta. Monikielisestä kirjastosta ei voi lainata aineistoa pohjoismaisilla kielillä, englanniksi, espanjaksi, italiaksi, venäjäksi, saksaksi, viroksi tai ranskaksi.
- Jos sinulla tai lapsellasi on lukemiseste, voit ilmoittautua Celian asiakkaaksi Valkeakosken kirjastossa. Celia on kirjasto näkövammaisille, lukihäiriöisille ja muille lukemisesteisille.
Kysy lisää erikoiskirjastojen palveluista kirjastosta!
Kaikki ovat tervetulleita viettämään monipuolisesti aikaa kirjastoon!
Kirjastossa voit lukea kirjoja ja lehtiä sekä pelata lautapelejä. Pelitilassa voit myös uppoutua konsolipelien maailmaan tai kokeilla VR-laseja (ikäraja 12-vuotta).
Kirjastossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia sekä taidenäyttelyitä kaikenikäisille. Lastenosastolla on säännöllisesti esillä lapsille suunnattuja tai lasten tekemää taidetta.
Kirjaston hyllyistä löydät tietoa laidasta laitaan: avaruudesta, peleistä, urheilusta, nikkaroinnista, askartelusta – mistä vaan! Kirjastosta voit lainata myös musiikkia, lautapelejä, konsolipelejä ja elokuvia. Henkilökunta auttaa mielellään, kun kaipaat lukuvinkkejä tai etsit tietoa jostain aiheesta. Kirjastokortti onkin avain lukuisiin mukaansa tempaaviin satuihin ja tarinoihin. Tule noutamaan omasi!